Kategoriat
programme

Myös muotimaailma paussilla

Maailmanlaajuiden koronavirusepidemia on koskettanut kaikkia elämän osa-alueita ja iskenyt taloudeen kovaa, myös muotialalle. Vielä helmikuussa Milanossa muodin suurnimet kuten Fendi, Gucci ja Moschino esittelivät huolettomasti syys- ja talvimallistojaan, kunnes ensimmäinen viruksen aiheuttama kuolema Italiassa uutisoitiin. Milanon muotiviikon päätti ilman yleisöä järjestetty Armanin näytös.

Tätä seuraava Pariisin muotiviikko ehdittiin vielä käynnistää, mutta yleisöä oli jo selvästi vähemmän, ja näytöksiä myös peruttiiin. Nyt muotimaailma on, ainakin näytösten ja kivijalkakaupan osalta tauolla kuten muukin talouselämä.

Vaateteollisuuden MSCI Europe Textiles, Apparel & Luxury Goods- osakeindeksi on tätä kirjoittaessa menettänyt lähes 40% arvostaan kriisiä edeltäneeltä huipputasolta. Italian muotiteollisuus on arvoltaan 90 miljardia dollaria ja työllistää 600000 ihmistä.

Tuotantoa on myös järjestelty nopeasti uudelleen vastaamaan hätätilanteeseen. Parempien aikojen luksusmuoti on väistynyt kriittisten suojatarvikkeiden tieltä. LVMH jolla on runsaasti tuotantoa myös Kiinassa on tilannut sieltä 10 miljoonaa hengityssuojainta. Prada puolestaan valmistaa maskeja tehtaallaan Italian Toscanassa.

Suojaimien lisäksi LVMH on ryhtynyt valmistamaan käsidesiä parfyymitehtaillaan. Muun muassa Givenchy ja Christian Dior merkkisiä tuoksuja tuottavat linjat muutettiin uuteen tarkoitukseen kolmessa vuorokaudessa.

Suunnitelmat menivät tietysti uusiksi myös pienempien muotialan toimijoiden kohdalla, myös täällä Suomessa. Kevään messut ja myyntitapahtumat on jo peruttu ja myös kesä tulee olemaan hiljainen.

Muotikauppojen myynti on siirtynyt osaltaan verkkoon, mutta selvä laskusuhdanne on kuitenkin edessä. Liiketilojen vuokrat ja muut kulut kuitenkin juoksevat. Samoin kuin muiden alojen pienyrittäjillä, valtion tukitoimilla tulee olemaan suuri merkitys jatkon kannalta.

Suomen Tekstiili & Muoti ry on päättänyt, että liitto ei peri tänä vuonna yrityksiltä jäsenmaksuja. Se myös maksaa EK:n jäsenmaksun jäsenyritysten puolesta. Sivustolta löytyy myös ajantasaista tietoa ja apua liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä.